.

NIEUWSBRIEF NR: 34 DATUM: 15 mei 2021


Vaccinatie, waar, wat, wanneer en voor wie?

Het is een onderwerp dat in allerlei forums erg populair is en zeker sinds ook in Thailand er sprake is van veel meer besmettingen en een derde golf. We horen om ons heen dat bekenden Covid hebben of gehad hebben en dan komt het ineens wel erg dichtbij. Over vaccinaties gaan allerlei verhalen de ronde. Eerst alleen voor alle Thaise burgers of tegelijkertijd voor iedereen, dus ook de farangs. Inmiddels zijn sommigen van ons al ingeënt, gewoon min of meer toevallig in een winkelcentrum of kerk, gratis. Of hebben zich online aangemeld.

De JFCCT (gezamenlijke kamers van Koophandel) kwam na o.a. overleg met de overheid met de volgende informatie: Het doel is om dit jaar minstens 100 miljoen vaccins aan te schaffen door de overheid.

  • Daarvan worden 61 miljoen door Astra Zeneca in Thailand geproduceerd, 2 miljoen van Sinovac geïmporteerd en 37 miljoen van andere producenten zoals Pfizer, Johnson & Johnson etc.
  • het is de bedoeling om vanaf juni 10 tot 15 miljoen mensen per maand oftewel tussen de 300 en 500.000 per dag te vaccineren.
  • er zal geen verschil worden gemaakt tussen Thai en buitenlanders die hier verblijven.
  • de eerste groep zal bestaan uit inwoners van de “donkerrode” zones zoals Bangkok.
  • de tweede prioriteitsgroep zijn mensen van 60 jaar en ouder en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.

Naast de vaccin distributie door de overheid zijn er initiatieven van particuliere ziekenhuizen om vaccins van Moderna en Sinopharm via de FDA (Thai Food and Drugs Administration) in te kopen.

  • De FDA heeft tot nu toe de volgende vaccins goedgekeurd: Astra Zeneca, Sinovac en Johnson & Johnson. Nog in het toelatingsproces zitten momenteel Moderna, Covaxin, Sputnik V en Pfizer.
  • Lokaal ontwikkelde vaccins van de Chulalongkorn en Mahidol universiteiten zijn in ontwikkeling en zullen naar verwachting begin 2022 op de markt komen.

De Nederlandse ambassade volgt de ontwikkelingen nauwlettend en is er met name op gebrand dat geen onderscheid zal worden gemaakt tussen inwoners op basis van nationaliteit. Hoewel in sommige media berichten daar anders over wordt geschreven wordt er in de overleggen tussen ambassade en overheid steeds herhaald dat er geen onderscheid gemaakt gaat worden.

Alertheid blijft noodzakelijk en mocht in het beleid of de praktijk tóch onderscheid worden gemaakt, dan zullen zij daar zonder meer werk van maken, wordt ons verzekerd. Verder wordt het advies gegeven om berichten over het Thaise vaccinatieprogramma nauwlettend te volgen, en daar gebruik van de maken zodra de mogelijkheid zich voordoet.

Tenslotte voor Nederlanders die de komende periode voor familiebezoek of vakantie naar Nederland gaan: als zij beschikken over een BSN (en DigiD), dan kunnen zij in Nederland worden gevaccineerd. Mensen kunnen zich aanmelden indien hun leeftijdsgroep binnen het Nederlandse vaccinatieprogramma aan de beurt is. Die informatie is te vinden op de website van de ambassade. Aanmelden kan via: Ik wil me laten vaccineren-coronatest.nl. Door een technische complicatie is deze registratiewebsite op dit moment helaas alleen benaderbaar met gebruik van een VPN (instelling Nederland). Dit zal zo snel mogelijk worden hersteld.

Nederlanders die nog niet over een DigiD beschikken kunnen die online aanvragen. De activeringscode voor DigiD kan daarna bij de consulaire afdeling worden opgehaald.


Bestuurswisseling

Dick Zeilstra heeft meer dan 3 jaar als penningmeester de NVT vertegenwoordigd maar deed daarnaast nog vele andere activiteiten zoals het mede organiseren van evenementen en het schrijven van de wekelijkse nieuwsbrief. Het bestuur dankt hem voor zijn grote inzet en hoopt hem nog vaak te zien op evenementen van de vereniging.

Als zijn opvolger verwelkomen we Nicole Hammer die zich, naast de financiën, ook gaat inzetten om nog meer leden, en dan specifiek jongere leden en gezinnen, bij de activiteiten van de NVT te betrekken.

Hartelijk welkom Nicole!


De NVT publiceert haar activiteiten ook op de Website, Facebook en YouTube.


Mede mogelijk gemaakt door onze sponsors:

KIS AA Insurance Brokers


Dit is een nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging Thailand. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u wel eens contact heeft gehad met de NVT. Deze wordt telkens aan leden, maar soms ook aan een wijdere kring verstuurd. Als u geen prijs stelt op volgende edities, stuur dan een lege e-mail via deze knop, of antwoord op deze mail met als boodschap “Stop Nieuwsbrief NVT”.

Nieuwsbrief Ontvangen?

U kunt zich hier aanmelden!

Sponsors

Qatar Airways
B-Quik
Heineken
AA Insurance
Gevah
AGS
vischu

Advertenties

Hier zou
uw advertentie
kunnen staan